A szinkronúszásról

(Anette Kellerman)

A sportágat ismerhetjük még „vizibalett” vagy „műúszás” néven is. A szinkronúszás jellemzően női sportág. Most már!
A szinkronúszás ősét már az ókorban művelték a görögök és a rómaiak: férfi úszók mutattak be gyakorlatokat a vízzel feltöltött amfiteátrumokban. A sportág az 1800-as évek végén éledt újjá, vízibalett néven. Az első nyilvántartott versenyt 1891-ben rendezték és csak férfiak vettek részt rajta!
Ezt követően viszont 1907-ben már az ausztrál Anette Kellerman váltott ki nemzetközi visszhangot egy New Yorkban felállított átlátszó üvegmedencében előadott gyakorlatával.

 

(Esther Williams)

Ebből fejlesztette ki a szinkronúszást az amerikai Katherine Curtis, aki a tízes évek második felében zenére adta elő a különböző figurákat,elemeket.
Ezt követően a hollywoodi színésznő Esther Williams (aki Kellerman életét alakította egy musicalban ) vízi-revüivel tovább hódított és tette egyre népszerűbbé a sportágat.

 

A szinkronúszás kifejezés 1934-ben született meg, és a Modern Hableányok névre keresztelt amerikai válogatott mutatta be ezen a néven előadásaikat. Az elkövetkező 20 évben a sportág rendkívüli fejlődésnek indult.Kialakult a művészi,technikai és a zenei igényessége.
Az olimpiai bemutatkozásra azonban 1984-ig várniuk kellett a szinkronúszóknak,akkor az amerikai Tracie Ruiz tarolt, aki az egyéni siker mellett párosban Candy Costie-val is győzni tudott.

 

1996-ban már nyolctagú csapatversenyt
rendeztek,Sydnyben pedig emellett visszatért a programba a páros is.
Magyarországon 1993 óta hódit ez a nőies és gyönyörű sportág!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre